Kombi Su Basıncı Neden Düşer? Düşerse Ne Olur?

Kombilerin içinde belli bir oranda su bulunmak zorundadır. Bu su, peteklerin ısınmasını sağlar ve belli bir miktarın üstünde olmak zorundadır. Aksi halinde, kombi sisteminde belirtilen güvenlik sistemine göre, kombideki su belli bir oranın altına düşerse kombi çalışmayı durdurur.

Kombi Su Basıncı Neden Düşer?

Bütün kombilerde, su basıncı düşer. Ancak bu düşme oranı bellidir. Yani tahmini olarak 3 – 4 ayda bir 0,5 bar civarında bir düşüş olması son derece doğal bir durumdur. Bu durum dışında kombi basıncının düşmesi bir sorun olduğu anlamına gelir.

Kombi su basıncı neden düşer? Sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Kombi su basıncının düşmesi genellikle, kalorifer tesisatında su kaçağı olduğu anlamına gelir. Tabii, peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesinin sebeplerinden biri olabilir.

Kombi Su Basıncı Düşerse Ne Olur?

Kombi su basıncı düşerse ne olur sorusunu birçok kişi sormaktadır. Bu sorunun çok sık sorulmasının sebebi, kalorifer tesisatının zarar görmesinden korkulduğu içindir. Ayrıca kombi su basıncı düşerse, kombi de zarar görür gibi bir korku söz konusudur.

Ancak kombi su basıncı düşerse, kalorifer tesisatı veya kombiye hiçbir zarar gelmez. Kombi, dijital özelliği olan bir araçtır. Sistem yazılımında güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu sebeple kombi su basıncı düştüğü zaman kombi çalışmayı durdurur. Bu sayede kombi basıncı düşmesi sonucu kombinin zarar görmesi engellenir.

Kombinin basınç düşmesinden dolayı kapanması için, kombi su basıncının 1 barın altında düşmesi gerekir.

Kombi Su Basıncı Nasıl Arttırılır?

Kombi su basıncını arttırmak son derece basittir. Kombilerin alt kısmında su takviye vanası bulunur. Bu su vanasını doğrudan dairenizdeki su tesisatı hattına bağlıdır.

Kombi altındaki vanayı saat yönünün tersine çevirerek, kombi su basıncı yükseltilebilir. Kombi markasına bağlı olarak, kombi su takviye vanasının yeri kombinin alt kısmında farklı noktalarda olabilir.

Kombi Su Basıncı Yükselmiyor

Kombi basıncı düştüğü zaman, kombi altında bulunan su takviye musluğu saat yönünün tersine çevrilerek açılır ve kombiye su takviyesi yapılır.

Ancak bazı durumlarda, kombi takviye musluğu açılmasına rağmen kombi su basıncı yükselmiyor olabilir. Bu durumun bazı nedenleri vardır. Bunlardan biri, kombi takviye vanasının arızalı olması diyebiliriz.

Kombi su takviye vanasını yalama yapmış olabilir. Bu durumda, vanayı çevirebilirsiniz ama içindeki mekanizma çalışmadığı için kombi su basıncı yükselmez.

Kombi su basıncı yükselmiyor olmasının bir değer sebebi ise, şebeke suyu basıncının düşük olmasıdır. Bu sorun özellikle üst katlarda oturan dairelerde görülen bir sorundur. Şebeke suyunun basıncı yetersiz olduğu için, siz kombi su takviye vanasını açsanız bile vanadan su akmayacağı için kombinin basıncı yükselmiyor olur.

Kombi basıncı yükselmiyor olmasının bir sebebi de, kalorifer borularında ciddi bir su kaçağı vardır. Siz kombi su takviye vanasını açarsınız ama bu kaçaktan aynı oranda su eksildiği için kombi su basıncı yükselmiyor olur.

Kombi Basıncı Kaç Olmalı

Kombi bar ayarı, tüm kombilerde standart değerdedir. Yani kombi bar ayarı, 1,5 – 2 arasında olmalıdır. Bunu kombi üstünde bulunan basınç göstergesinde rahatlıkla görebilirsiniz.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek