Mutfak Lavabosu Tıkandı Nasıl Açılır?

Kuşkusuz evlerde en sık kullanılan bölümlerin başında mutfak gelmektedir. Bu sebeple mutfak lavabosunda da geçirilen zaman bir hayli fazladır. Mutfak lavabosunu kullanma süresi dile doğru orantılı olarak mutfak lavabosunun tıkanması da daha fazla olmaktadır.

Mutfak Lavabosu Tıkandı Sebepleri

Mutfak lavabosunun tıkanmasının sebebi, diğer gider tesisatlarının tıkanma sebeplerinden biraz daha faklıdır. Çünkü mutfak lavabosunu kullanma sebebi farklılık gösterdiği için tıkanmasının nedenleri de farklıdır.

Mutfak lavaboları, lavaboda yıkanan çamurlu sebzelerden dolayı tıkanabilmektedir. Çamurlu sebzelerin, çamuru lavabo giderine girer ve dibinde birikebilir. Bu durum mutfak gideri tıkandı sorununa sebep olur.

Mutfak tezgâhında doğranan yiyecekler de mutfak lavabosunun tıkanmasında önemli bir yere sahiptir. Doğranan yiyeceklerin parçaları, lavabo süzgecinden geçerek lavabo borusunda birikebilir ve tıkanıklığa sebep olur.

Lavaboya dökülen çay posası da mutfak tıkanıklığına sebep olur. Dökülen çay posasının az olması tıkanıklık meydana getirmeyecek anlamına gelmez. Çay posası lavabo borusunda birikerek tıkanıklığa sebep olabilmektedir.

Yukarıda saydığımız tıkanıklık sebepleri, mutfak lavabosunda basit tıkanıklıklara sebep olmaktadır. Bunun dışında, lavaboya dökülen atık yağ da mutfak tıkanıklığına sebep olur ve bu tıkanıklık türü ciddi bir sorundur. Çünkü lavaboya dökülen yağ, lavabo borusuna yapışır ve zamanla sertleşir. Bu durum, lavabo borusunun çapını daraltır ve sık sık tıkanıklık yaşanmasına sebep olur.

Son olarak, lavabo borusunda yetersiz eğim de mutfak lavabosunda tıkanıklığa sebep olur. Eğimi az olan gider borusundan suyun akışı yavaş olur ve tıkanıklık sorunu meydana gelir.

Mutfak Lavabosu Nasıl Açılır?

Mutfak tıkanıklığı açma yöntemlerini açıklamadan önce tıkanıklığın önüne geçmek her zaman daha pratik bir yöntemdir. Bunun için, yukarıda saydığımız hataların yapılmamasına özen gösterilirse, mutfak tıkanıklığı çok daha az olacaktır.

Mutfak tıkanıklığı açma çalışmalarında kullanılan yöntemler, basit tıkanıklık türleri içindir. Bunun sebeple, daha kronik tıkanıklıklarda işe yaramayacaktır. Kronik tıkanıklık dediğimiz olay, lavabo borusunun yağlanması veya borudaki eğim sorunu gibi durumlardır.

Mutfak lavabo gideri açmak için pompa kullanılabilir. Bu pompa ile yakın noktalarda olan ve mutfak tıkanıklığına sebep olan cisimler lavabo giderinden çıkarak sorun çözülebilir.

Pompa işe yaramayınca tel kullanılabilir. Ancak kullanacağınız teli, lavabo altındaki pimaş borusundan göndermeniz gerekir. Telin ucu kanca olduğu için, tıkanıklığa sebep olan cisim kancaya takılarak çıkacaktır. Ancak mutfak lavabosunun tıkanmasına genellikle organik atıklar sebep olduğu ve bu atıklarda ufak parçalar olduğu için telin kancasına takılması pek mümkün değildir.

Karbonat sirke ikilisi de kullanılabilir. Ancak bu yöntem çoğunluk önlem amaçlı kullanılabilir. Yani lavabo borusunun yağlanmasını önlemek için hafta 2 – 3 kez kullanılan bir yöntemdir. Tıkanıklık meydana geldikten sonra pek bir işe yaradığı söylenemez.

Mutfak lavabo gideri yağlanmışsa, yukarıdaki yöntemlerin hiç biri işe yaramayacaktır. Bunun için profesyonel bir firmadan yardım almalısınız.

Profesyonel firmalar, mutfak tıkanıklığı açmak için öncelikle kamera ile gider borusunun içini inceler. Kamera görüntülerini inceleyen uzman tesisatçı lavabonun neden tıkandığını belirler. Mutfak tıkanıklığı açma çalışmasında kamera kullanılması şarttır. Aksi halde tıkanıklığın sebebi belirlenemez ve kaba düzen tıkanıklık açılmaya çalışır.

Normal bir cisimden dolayı tıkanıklık olduğu belirlenirse, robot cihazla tıkanıklığa müdahale edilir ve tıkanıklık açılır.

Ancak lavabo borusunda yağlanma meydana gelmişse, robot cihazın faydası olmaz. Bunun yerine mutfak lavabo giderinin yıkanması gerekir. Pimaş yıkama makinesi ile yapılan bu yıkama çalışması ile mutfak lavabo gideri yağdan tamamen arınır ve ilk günkü gibi tertemiz olur.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek