Tuvalet Tıkandı Nasıl Açılır? Yöntemleri

Tuvalet tıkandı sorunu birçoğumuzun başına gelmiş bir tesisat sorunudur. Tuvalet tıkanması, birçok kişi tarafından yanlış bilinir. Halk arasında, tuvaletin içinde yabancı bir cisim girmiştir ve borunun önünü tıkamıştır diye bilinir. Ancak tuvalet tıkanmasının tek sebebi bu değildir.

Tuvalet Tıkanıklığı – Klozet Tıkanıklığı Sebepleri

Tuvalet tıkanıklığı yada klozet tıkanıklığı bilindiği gibi borunun içine girip suyun önünü kapatan bir cisimden meydana gelebileceği gibi, tesisat hataları veya kullanılan kimyasal ürünlerden dolayı da meydana gelebilmektedir.

Tabi ki tuvalet tıkanması çoğunlukla borunun içine giren yabancı bir cisimden kaynaklanır. Borunun içine kaçan yabancı cisim, sizin dairenizde olabileceği gibi üst katlarda tuvalete atılan yabancı cisimlerin sizin tuvaletin tıkamasına de sebep olacağını bilmeniz gerekir.

Dairenizde, tuvalete attığınız tuvalet kağıtları, ıslak mendil, temizlik bezi yada çocukların tuvalete attığı oyuncaklar tuvaleti tıkayabilir.

Aynı durum üst katların tuvaletine atılan yabancı cisimlerin, sizin dairenizin hizasında bulunan noktada ana gider hattında tıkanıklığa sebep olması durumunda sizin tuvalette tıkanıklık belirtileri gözlenebilir.

Bunun yanı sıra, tuvalet tıkandığı zaman tıkanıklığı açmak için kullanılan kimyasal ürünlerde tuvalet tıkanıklığına sebep olacağını biliyor muydunuz?

Bu durumu açıklamak gerekirse eğer; tıkanıklık açma kimyasalları, su ile tepkimeye girer. Su ile tepkimeye girdiğinde ısı açığa çıkar. Bu açığa çıkan ısı, plastik olan tuvalet borularının büzüşmesine sebep olabilmektedir. Bu durum birkaç kez kullanma ile meydana gelmez, çok sık kullanıldığında ortaya çıkar. Borular büzüştüğü için de, atık su engebeli bir yoldan geçmek zorunda kalır ve sık sık tıkanıklık meydana gelir.

Tuvalet tıkanması veya klozet tıkanmasının bir diğer sebebi de ustaların işçilik hatalarıdır. Tuvalet borularından akacak olan suyun akış yönünü belirlemek için boruya belli bir oranda eğim verilir. Bu eğim sayesinde, su ana gider borusuna doğru akar. Bazı tesisatçılar, dalgınlıkla veya bilmediklerinden boruya eğim vermezler ya da ters eğim verirler. Bu durum tuvalet tıkanıklığının sürekle meydana gelmesine sebep olur.

Evde Tıkanmış Tuvalet Açma Yöntemleri

  • Evde tıkanmış tuvalet açma yöntemlerinde en bilinene kauçuk pompadır.
  • Pompa, tuvaletin veya klozetin deliğini tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir ve pompalama çalışması yapılır.
  • Pompa ile tuvalet açma yönteminin işe yaramazı için, tuvaletin veya klozetin içinde birikmiş su olmalıdır. Bu su sayesinde pompanın çevresinden hava girmez ve vakum etkisi daha fazla olur.
  • Evde tıkanmış tuvalet açma yöntemlerinden bir diğeri ise; tel ile tuvalet açma yöntemidir.
  • Bunun için nalburlarda tıkanıklık açma teli demin edebilirsiniz.
  • Ancak evde bulunan tel elbise askısı da bu işinizi görecektir.
  • Tel elbise askısını söküp düz hale getirmeniz gerekir.
  • Telin bir ucunu kanca haline getirip, kancalı ucu tıkanmış tuvaletin deliğine sokmalısınız.
  • Teli sonuna kadar gönderdikten sonra yavaşça çekersiniz. Bu sayede, tıkanıklığa sebep olan cisim telin kancasına takılabilir ve tuvalet tıkanıklığı açma çalışmanız başarı ile sonuçlanabilir.
  • Evde tuvalet açma yöntemlerinden bir diğeri de karbonat – sirke kullanımıdır.
  • Ancak etkisinin çok az olduğunu belirtmek gerekir. Genellikle atık su borularının yağlanmasını engellemek için bu yöntem önlem amaçlı kullanılır.
  • Tuvalete bir miktar karbonat dökülür ardından sirke dökülür. Çok basit tıkanıklıkların açılmasında işe yarayabilir.

Tuvalet tıkandı, evde tuvalet tıkanıklığı açma yöntemlerini hemen uygulayayım demeniz çözüm üretmeyebilir. Çünkü fark ettiyseniz, evde tuvalet açma yöntemlerinin tamamı, borunun içinde yabancı bir cisim varmış ve o cismi çıkarmaya yönelik uygulanan çözüm yöntemleridir.

Oysa yukarıda da belirttiğimiz gibi, tuvalet tıkanmasının diğer sebepleri arasında usta hataları veya borudaki yapısal sorunlarda olabilmektedir.

Tıkanan Tuvalet Nasıl Açılır?

Tıkanan tuvalet nasıl açılır sorusunun cevaplarından biri yukarıda saydığımız maddelerdir. Bir diğer yöntem ise robotla tuvalet tıkanıklığı açma yöntemidir.

Robotla tuvalet tıkanıklığı açma çalışmasını profesyonel tesisat firmaları yapmaktadır. Bu firmalar, tuvalet tıkanıklığı açma çalışması için kameralı cihaz da kullanarak, tuvalet tıkanıklığının sebebini kesin olarak belirlemektedirler.

Tuvaletin tıkanmasına sebep olan usta hatası mı, borularda bulunan yapısal sorunlar mı yoksa borunun içine yabancı bir cisim girdiği için mi bunları kesin olarak tespit edebilirler.

Soru veya görüş bildirin E-posta adresiniz görünmeyecek